Banany w cieście kokosowym

Deser w stylu azjatyckim :) mniam
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 300 ml wody
  • 10 tbsp mąki pszennej (czubatych)
  • 5 tbsp mąki ziemniaczanej (czubatych)
  • 2 tbsp mąki kukurydzianej (czubatych)
  • 2 tbsp wiórków kokosowych (czubatych)
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 4 banany
  • 1 l oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
  • 4 tbsp miodu
  • lody śmietankowe
  • orzechy ziemne i nerkowce
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie jednolita masa i odstawiamy na 10-15 minut.
  2. Banany obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż, a następnie każdą połówkę na 3 kawałki.
  3. Rozgrzewany olej w rondelku. Kawałki banana zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku. Orzechy prażymy na patelni i siekamy.
  4. Banany układamy na talerzu, dodajemy gałkę lodów, posypujemy wiórkami kokosowymi, prażonymi orzechami i polewamy miodem. Smacznego!