Banany w cieście kokosowym
Deser w stylu azjatyckim :) mniam
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
300
ml
wody
-
10
tbsp
mąki pszennej
(czubatych)
-
5
tbsp
mąki ziemniaczanej
(czubatych)
-
2
tbsp
mąki kukurydzianej
(czubatych)
-
2
tbsp
wiórków kokosowych
(czubatych)
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Dodatkowo
-
4
banany
-
1
l
oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
-
4
tbsp
miodu
-
lody śmietankowe
-
orzechy ziemne i nerkowce
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie jednolita masa i odstawiamy na 10-15 minut.
-
Banany obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż, a następnie każdą połówkę na 3 kawałki.
-
Rozgrzewany olej w rondelku. Kawałki banana zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku. Orzechy prażymy na patelni i siekamy.
-
Banany układamy na talerzu, dodajemy gałkę lodów, posypujemy wiórkami kokosowymi, prażonymi orzechami i polewamy miodem. Smacznego!