Walentynkowe latte

Zrób komuś dzień dobry :) polecam nie tylko w Walentynki.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Składniki
  • 200 g mrożonych malin
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (lub karmelowej)
  • 2 tbsp śmietany 30%
  • 400 ml spienionego mleka
  • 2 espresso
Wskazówki
  1. Mrożone maliny wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę, rozgniatamy widelcem. Napełniamy około 1/4 szklanki rozgniecionymi malinami.
  2. Rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietanę, aby była bardziej płynna. Malinową masę zalewamy gorącą białą czekoladą.
  3. Następnie napełniamy szklankę spienionym mlekiem. Możemy to zrobić bezpośrednio z ekspresu do kawy lub spienić mleko za pomocą spieniacza ręcznego lub elektrycznego i wlać ostrożnie mleko do szklanki.
  4. Zaparzamy espresso. Wlewamy je do szklanki w sam środek puszystej mlecznej piany, najlepiej lejąc małym strumieniem na odwróconą łyżkę. Smacznego!