Walentynkowe latte
Zrób komuś dzień dobry :) polecam nie tylko w Walentynki.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Składniki
-
200
g
mrożonych malin
-
1/2
tabliczki białej czekolady
(lub karmelowej)
-
2
tbsp
śmietany 30%
-
400
ml
spienionego mleka
-
2
espresso
Wskazówki
-
Mrożone maliny wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę, rozgniatamy widelcem. Napełniamy około 1/4 szklanki rozgniecionymi malinami.
-
Rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietanę, aby była bardziej płynna. Malinową masę zalewamy gorącą białą czekoladą.
-
Następnie napełniamy szklankę spienionym mlekiem. Możemy to zrobić bezpośrednio z ekspresu do kawy lub spienić mleko za pomocą spieniacza ręcznego lub elektrycznego i wlać ostrożnie mleko do szklanki.
-
Zaparzamy espresso. Wlewamy je do szklanki w sam środek puszystej mlecznej piany, najlepiej lejąc małym strumieniem na odwróconą łyżkę. Smacznego!