Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem

Tosty francuskie z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem to idealna propozycja na leniwy weekendowy poranek w gronie tych, których kochasz karmić.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
    Składniki na tosty
  • 6 kromek chałki lub brioszki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • masło klarowane
  • Składniki na twarożek
  • 120 g białego sera twarogowego
  • 1 tsp cukru pudru
  • 2-3 tbsp śmietany 12%
  • Składniki na karmelizowany rabarbar
  • 2 laski rabarbaru
  • 3 tbsp cukru
  • 2 tbsp woda
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania rabarbaru. Łodygi myjemy i kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy rabarbar i wsypujemy cukier. Dusimy wszystko kilka minut, aż rabarbar stanie się miękki, ale nie może się rozpadać, a woda odparuje. Nie mieszamy, tylko delikatnie potrząsamy patelnią. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy cukier puder, śmietanę i wszystko mieszamy.
  3. Jajka rozkłócamy z mlekiem w głębokim talerzu. Moczymy w nim chałkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kromki pieczywa z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
  4. Na talerzu na którym będziemy serwować danie układamy tosty. Na nie wykładamy twarożek i na nim układamy kawałki karmelizowanego rabarbaru. Smacznego!