Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem
Tosty francuskie z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem to idealna propozycja na leniwy weekendowy poranek w gronie tych, których kochasz karmić.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
Składniki na tosty
-
6
kromek chałki lub brioszki
-
2
jajka
-
100
ml
mleka
-
masło klarowane
Składniki na twarożek
-
120
g
białego sera twarogowego
-
1
tsp
cukru pudru
-
2-3
tbsp
śmietany 12%
Składniki na karmelizowany rabarbar
-
2
laski rabarbaru
-
3
tbsp
cukru
-
2
tbsp
woda
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania rabarbaru. Łodygi myjemy i kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy rabarbar i wsypujemy cukier. Dusimy wszystko kilka minut, aż rabarbar stanie się miękki, ale nie może się rozpadać, a woda odparuje. Nie mieszamy, tylko delikatnie potrząsamy patelnią. Odstawiamy do przestudzenia.
-
Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy cukier puder, śmietanę i wszystko mieszamy.
-
Jajka rozkłócamy z mlekiem w głębokim talerzu. Moczymy w nim chałkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kromki pieczywa z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
-
Na talerzu na którym będziemy serwować danie układamy tosty. Na nie wykładamy twarożek i na nim układamy kawałki karmelizowanego rabarbaru. Smacznego!