Tatar ze śledzia z gruszką

Pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Taki jest właśnie tatar ze śledzia z gruszką, który wspaniale prezentuje się na świątecznym stole z przekąskami.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 4 płaty śledzia w oleju
  • 2 gruszki
  • czerwona cebula
  • 2 tbsp musztardy francuskiej
  • chleb żytni pełnoziarnisty (może też być pumpernikiel)
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w drobną kosteczkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasiennie i też kroimy w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę i szczypiorek siekamy.
  2. Do miseczki wkładamy pokrojone śledzie, gruszkę, cebulę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Za pomocą foremek np. do pierniczków, wycinamy gwiazdki lub inne kształty z chleba. Tatar ze śledzia układamy na pieczywie i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!