Tatar ze śledzia z gruszką
Pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Taki jest właśnie tatar ze śledzia z gruszką, który wspaniale prezentuje się na świątecznym stole z przekąskami.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
4
płaty śledzia w oleju
-
2
gruszki
-
czerwona cebula
-
2
tbsp
musztardy francuskiej
-
chleb żytni pełnoziarnisty
(może też być pumpernikiel)
-
pęczek szczypiorku
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w drobną kosteczkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasiennie i też kroimy w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę i szczypiorek siekamy.
-
Do miseczki wkładamy pokrojone śledzie, gruszkę, cebulę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Za pomocą foremek np. do pierniczków, wycinamy gwiazdki lub inne kształty z chleba. Tatar ze śledzia układamy na pieczywie i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!