Surówka słodko-kwaśna

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jabłko
  • 6 ogórków konserwowych
  • Zalewa
  • 1/4 cup wody
  • 1/4 cup octu 10%
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 3/4 cup cukru (to nie pomyłka :))
  • 2 tbsp musztardy kremskiej
  • 1 tbsp soli
Wskazówki
  1. Do dużej miski kroimy warzywa. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, a marchew ścieramy na grubych oczkach.
  2. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w rondelku i mieszając, doprowadzamy do wrzenia (zalewa wygląda, jakby była zważona, ale wszystko z nią ok). Od razu po zdjęciu z ognia wrzątkiem zalewamy warzywa i mieszamy. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy na całą noc.
  3. Na drugi dzień dodajemy jabłko przetarte na grubych oczkach i ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę. Smacznego!
Notatki

Surówka bardzo dobrze się przechowuje, niektórzy nawet uważają, że kolejnego dnia jest jeszcze lepsza.