Śledzie w czerwonym winie

Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 1 kg filety śledziowe a'la matias w oleju
  • 1 cup wody
  • 1 cup wina czerwonego wytrawnego
  • 1 cup octu winnego
  • 2 tbsp cukru
  • 1 tsp nasion gorczycy
  • 2 goździki
  • 2 duże cebule
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 tsp pieprzu ziarnistego
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania zalewy: do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier, przyprawy i pokrojoną w grube talarki cebulę. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez minutę. Wrzątek z przyprawami zestawiamy, dodajemy wino, ocet winny, mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Zalewę odstawiamy do wychłodzenia.
  2. W szklanym słoju układamy pokrojone na porcje filety, zalewamy zimną zalewą, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Jeszcze tylko minimum 24 godziny marynowania i smacznego!
Notatki

Z tej porcji wyszły mi 2 słoiczki 790 ml.