Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Prosta w przygotowaniu, ciekawie wygląda i smakuje pysznie.
Porcje:
15
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
-
45
krakersów
(kupiłam 3 paczki po 100g)
-
100
g
żółtego sera
-
1/2
puszki kukurydzy
(około 140g)
-
2
puszki tuńczyka w sosie własnym
(puszki po 165g)
-
5
jajek
-
6
tbsp
majonezu
-
pęczek szczypiorku
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Zaczynamy od gotowania jajek na twardo.
Na tacy, na której będziemy serwować sałatkę układamy krakersy, u mnie zmieściło się ich 15. Do miseczki ścieramy na drobnej tarce żółty ser, dokładamy do niego kukurydzę, dodajemy 2 łyżki majonezu, pieprz i mieszamy. Wykładamy powstałą masę po łyżeczce na każdego krakersa.
-
Przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Tuńczyka odsączamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu i pieprzem. Wykładamy powstałą pastę tuńczykową po łyżeczce na każdego krakersa.
-
Układamy trzecią, ostatnią warstwę krakersów. Oddzielamy białka od żółtek. Do miseczki ścieramy na drobnej tarce białka, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na krakersy.
-
Na końcu ozdabiamy sałatkę. Żółtka ścieramy na drobnej tarce na masę z białek i posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!