Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Prosta w  przygotowaniu, ciekawie wygląda i smakuje pysznie.
Porcje: 15 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • 45 krakersów (kupiłam 3 paczki po 100g)
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 puszki kukurydzy (około 140g)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (puszki po 165g)
  • 5 jajek
  • 6 tbsp majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Zaczynamy od gotowania jajek na twardo. Na tacy, na której będziemy serwować sałatkę układamy krakersy, u mnie zmieściło się ich 15. Do miseczki ścieramy na drobnej tarce żółty ser, dokładamy do niego kukurydzę, dodajemy 2 łyżki majonezu, pieprz i mieszamy. Wykładamy powstałą masę po łyżeczce na każdego krakersa.
  2. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Tuńczyka odsączamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu i pieprzem. Wykładamy powstałą pastę tuńczykową po łyżeczce na każdego krakersa.
  3. Układamy trzecią, ostatnią warstwę krakersów. Oddzielamy białka od żółtek. Do miseczki ścieramy na drobnej tarce białka, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na krakersy.
  4. Na końcu ozdabiamy sałatkę. Żółtka ścieramy na drobnej tarce na masę z białek i posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!