Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado to świetny pomysł na zdrową i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Mniam, uwielbiam!
Porcje: 2 yield(s)
Składniki
  • 200 g ulubionej sałaty (użyłam rukoli)
  • 1 awokado
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Składniki na sos
  • 6 tbsp oliwy z oliwek
  • 3 tbsp octu winnego
  • 1 tbsp musztardy
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Do słoiczka wlewamy ocet winny, dodajemy sól, pieprz i musztardę. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje.
  2. Do miski wkładamy sałatę, odsączoną kukurydzę i pokrojone awokado i czerwoną cebulę. Wszystko zalewany wcześniej przygotowanym sosem i mieszamy.
  3. Sałatkę wykładamy na talerze na których będziemy serwować danie. Na wierzchu układamy połówki jajek i odsączonego tuńczyka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z pieczywem czosnkowym. Smacznego!