Sałatka z tuńczykiem i awokado
Sałatka z tuńczykiem i awokado to świetny pomysł na zdrową i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Mniam, uwielbiam!
Składniki
-
200
g
ulubionej sałaty
(użyłam rukoli)
-
1
awokado
-
1
mała puszka kukurydzy
-
1
czerwona cebula
-
3
jajka ugotowane na twardo
-
1
puszka tuńczyka w sosie własnym
Składniki na sos
-
6
tbsp
oliwy z oliwek
-
3
tbsp
octu winnego
-
1
tbsp
musztardy
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Do słoiczka wlewamy ocet winny, dodajemy sól, pieprz i musztardę. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje.
-
Do miski wkładamy sałatę, odsączoną kukurydzę i pokrojone awokado i czerwoną cebulę. Wszystko zalewany wcześniej przygotowanym sosem i mieszamy.
-
Sałatkę wykładamy na talerze na których będziemy serwować danie. Na wierzchu układamy połówki jajek i odsączonego tuńczyka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z pieczywem czosnkowym. Smacznego!