Sałatka z popcornem

Kto z nas nie lubi popcornu? Świetna przekąska do chrupania przed telewizorem, ale też nadaje się do robienia wielu różnych fajnych dań. Dzisiaj będzie składnikiem sałatki.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 30 g kukurydzy na popcorn
  • 2 tbsp oliwy
  • 100 g rukoli
  • 10 pomidorków truskawkowych
  • 20 zielonych oliwek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 130 g sera Favita
  • 6 pomidorów suszonych w oleju
  • 2 tbsp soku z cytryny
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy ziarna kukurydzy, przykrywamy pokrywką i co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Gdy wszystkie ziarna się uprażą, zdejmujemy z ognia i solimy. Odstawiamy.
  2. Cztery łyżki oleju z suszonych pomidorów łączymy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Sos łączymy z rukolą, mieszamy i wykładamy na talerze.
  3. Na rukolę wykładamy pomidorki koktajlowe i rzodkiewki pokrojone na połówki, oliwki, ser pokrojony w kortkę i suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Sałatkę posypujemy popcornem tuż przed podaniem, ponieważ pod wpływem sosu popcorn straci swoją chrupkość. Smacznego!