Sałatka z popcornem
Kto z nas nie lubi popcornu? Świetna przekąska do chrupania przed telewizorem, ale też nadaje się do robienia wielu różnych fajnych dań. Dzisiaj będzie składnikiem sałatki.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
30
g
kukurydzy na popcorn
-
2
tbsp
oliwy
-
100
g
rukoli
-
10
pomidorków truskawkowych
-
20
zielonych oliwek
-
1
pęczek rzodkiewek
-
130
g
sera Favita
-
6
pomidorów suszonych w oleju
-
2
tbsp
soku z cytryny
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy ziarna kukurydzy, przykrywamy pokrywką i co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Gdy wszystkie ziarna się uprażą, zdejmujemy z ognia i solimy. Odstawiamy.
-
Cztery łyżki oleju z suszonych pomidorów łączymy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Sos łączymy z rukolą, mieszamy i wykładamy na talerze.
-
Na rukolę wykładamy pomidorki koktajlowe i rzodkiewki pokrojone na połówki, oliwki, ser pokrojony w kortkę i suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Sałatkę posypujemy popcornem tuż przed podaniem, ponieważ pod wpływem sosu popcorn straci swoją chrupkość. Smacznego!