Sałatka Camel

W czasach licealnych chodziłam ze znajomymi do baru "Camel", który mieścił się w bramie przy Krakowskim Przedmieściu w Lublinie. Podawali tam pyszne hamburgery i sałatki. Dzisiaj już tego baru nie ma, a ja, metodą prób i błędów, staram się odtworzyć smak mojej ulubionej sałatki z szynką.
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony długi
  • 300 g szynki konserwowej
  • 300 ml majonezu
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
Wskazówki
  1. Kapustę drobno szatkujemy. Odcedzamy kukurydzę z zalewy. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę, ogórka w półplasterki lub plasterki, a szynkę konserwową w paseczki.
  2. Mieszamy wszystkie składniki sałatki w dużej misce i dodajemy majonez z ziołami prowansalskimi. Doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy sałatkę do lodówki na pół godziny, żeby smaki się połączyły. Smacznego!