Sałatka Camel
W czasach licealnych chodziłam ze znajomymi do baru "Camel", który mieścił się w bramie przy Krakowskim Przedmieściu w Lublinie. Podawali tam pyszne hamburgery i sałatki. Dzisiaj już tego baru nie ma, a ja, metodą prób i błędów, staram się odtworzyć smak mojej ulubionej sałatki z szynką.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
50
minut
Składniki
-
1/2
kapusty pekińskiej
-
1
puszka kukurydzy konserwowej
-
1
czerwona papryka
-
1
ogórek zielony długi
-
300
g
szynki konserwowej
-
300
ml
majonezu
-
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Wskazówki
-
Kapustę drobno szatkujemy. Odcedzamy kukurydzę z zalewy. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę, ogórka w półplasterki lub plasterki, a szynkę konserwową w paseczki.
-
Mieszamy wszystkie składniki sałatki w dużej misce i dodajemy majonez z ziołami prowansalskimi. Doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy sałatkę do lodówki na pół godziny, żeby smaki się połączyły. Smacznego!