Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

Pyszna, kolorowa sałatka, idealna na kolacje i świetna na lunch do pracy. Skusisz się?
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 długi ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • cebulka dymka
  • Składniki na marynatę do mięsa
  • 3 tbsp oleju rzepakowego
  • granulowany czosnek, majeranek, tymianek, oregano
  • Składniki na sos
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 majonezu
  • 2 tsp musztardy
  • 2 tsp ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Piersi z kurczak kroimy na pół, aby uzyskać płaskie filety. W misce przygotowujemy marynatę do mięsa. Wlewamy olej, dodajemy przyprawy, wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Zamarynowane mięso grillujemy na patelni i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. W miseczkę mieszamy wszystkie składnik na sos: jogurt, majonez, musztardę, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy wszystko i odstawiamy.
  3. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Odcedzamy kukurydzę z zalewy. Ugotowane jajka i zgrillowanego kurczaka kroimy w kosteczkę, a ogórka w półplasterki. Dymkę drobno kroimy.
  4. Wszystkie składnik na sałatkę mieszamy w misce, dodajemy wcześniej przygotowany sos i gotowe :) Smacznego!