Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
Pyszna, kolorowa sałatka, idealna na kolacje i świetna na lunch do pracy. Skusisz się?
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
1
podwójna pierś z kurczaka
-
4
jajka
-
1/2
kapusty pekińskiej
-
1
długi ogórek
-
1
puszka kukurydzy
-
cebulka dymka
Składniki na marynatę do mięsa
-
3
tbsp
oleju rzepakowego
-
granulowany czosnek, majeranek, tymianek, oregano
Składniki na sos
-
100
g
jogurtu naturalnego
-
100
majonezu
-
2
tsp
musztardy
-
2
tsp
ziół prowansalskich
-
4
ząbki czosnku
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Piersi z kurczak kroimy na pół, aby uzyskać płaskie filety. W misce przygotowujemy marynatę do mięsa. Wlewamy olej, dodajemy przyprawy, wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Zamarynowane mięso grillujemy na patelni i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
-
W miseczkę mieszamy wszystkie składnik na sos: jogurt, majonez, musztardę, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy wszystko i odstawiamy.
-
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Odcedzamy kukurydzę z zalewy. Ugotowane jajka i zgrillowanego kurczaka kroimy w kosteczkę, a ogórka w półplasterki. Dymkę drobno kroimy.
-
Wszystkie składnik na sałatkę mieszamy w misce, dodajemy wcześniej przygotowany sos i gotowe :) Smacznego!