Sałatka meksykańska z kabanosem

Jest prosta, smaczna i szybka do zrobienia. Świetnie nadaje się na domową imprezę, kolację i do pracy na drugie śniadanie.
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
  • 1 por
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 malutka puszka kukurydzy z chili (212ml)
  • 1 mała puszka ananasów (po odsączeniu około 140g)
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g kabanosów
  • 1 czerwona papryka
  • 4 tbsp majonezu
  • sól, pieprz ostra papryka
  • 1 tbsp sok z limonki
  • świeża kolendra lub pietruszka
  • nachosy
Wskazówki
  1. Pora kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na mniejsze części, następnie w poprzek na małe kawałeczki. Wykładamy na sitko i przelewamy wrzącą wodą, odsączamy.
  2. Na sitko wykładamy fasolką i przepłukujemy zimną wodą. Inne składniki z puszek tj. kukurydzę i ananasa też odcedzamy na sicie. Kabanosy kroimy w plasterki, a ser żółty, paprykę i ananasa w drobną kosteczkę.
  3. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy solą, papryką, pieprzem i mieszamy. Dekorujemy świeżą kolendrą. Podajemy na przykład z nachosami. Smacznego!