Racuchy serowe z sosem pomarańczowym

Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
    Racuchy
  • 250 g sera ricotta
  • 2 tbsp cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 cup mąki pszennej
  • 1 tbsp skórki otartej z pomarańczy
  • 1 cup oleju rzepakowego
  • Sos
  • 1 cup soku z pomarańczy
  • 1/3 cup cukru
  • 2 tbsp masła
  • 2 tbsp słodkiej śmietany
  • 1 tbsp likieru pomarańczowego, np. Cointreau (opcjonalnie)
  • cukier puder, cząstki pomarańczy (przybranie)
Wskazówki
  1. W rondlu mieszamy wszystkie składniki sosu. Stawiamy na ogień i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość.
  2. Wszystkie składniki na racuchy wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy mikserem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Układamy po jednej łyżce masy i smażymy po obu stronach po 3-4 minuty. Przekładamy na papierowe ręczniki, aby osączyć z tłuszczu.
  4. Podajemy racuchy z sosem, posypane cukrem pudrem i udekorowane cząstkami pomarańczy. Smacznego!