Racuchy serowe z sosem pomarańczowym
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
Racuchy
-
250
g
sera ricotta
-
2
tbsp
cukru
-
2
jajka
-
1/4
cup
mąki pszennej
-
1
tbsp
skórki otartej z pomarańczy
-
1
cup
oleju rzepakowego
Sos
-
1
cup
soku z pomarańczy
-
1/3
cup
cukru
-
2
tbsp
masła
-
2
tbsp
słodkiej śmietany
-
1
tbsp
likieru pomarańczowego, np. Cointreau
(opcjonalnie)
-
cukier puder, cząstki pomarańczy
(przybranie)
Wskazówki
-
W rondlu mieszamy wszystkie składniki sosu. Stawiamy na ogień i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość.
-
Wszystkie składniki na racuchy wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy mikserem.
-
Rozgrzewamy olej na patelni. Układamy po jednej łyżce masy i smażymy po obu stronach po 3-4 minuty. Przekładamy na papierowe ręczniki, aby osączyć z tłuszczu.
-
Podajemy racuchy z sosem, posypane cukrem pudrem i udekorowane cząstkami pomarańczy. Smacznego!