Placuszki serniczki
Placuszki z twarogu, już przy smażeniu pachną jak sernik, a w smaku są przepyszne. Podaje je na ciepło, oprószone cukrem pudrem z domową konfiturą i owocami. Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
250
g
sera twarogowego półtłustego
-
2
jajka
-
4
tbsp
mąki pszennej
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
1
puszka mandarynek
(312 g)
-
masło klarowane do smażenia
-
dżem brzoskwiniowy
-
cukier puder
Wskazówki
-
W misce umieszczam kostkę twarogu, dodaje jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ucieram widelcem na jednolitą masę.
-
Placuszki formuje w dłoniach posmarowanych olejem i smażę na maśle klarowanych w obu stron na złoty kolor.
-
Serniczki podaje na ciepło, oprószone cukrem pudrem z domowymi konfiturami i owocami. Smacznego!