Placuszki serniczki

Placuszki z twarogu, już przy smażeniu pachną jak sernik, a w smaku są przepyszne. Podaje je na ciepło, oprószone cukrem pudrem z domową konfiturą i owocami. Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 jajka
  • 4 tbsp mąki pszennej
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 1 puszka mandarynek (312 g)
  • masło klarowane do smażenia
  • dżem brzoskwiniowy
  • cukier puder
Wskazówki
  1. W misce umieszczam kostkę twarogu, dodaje jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ucieram widelcem na jednolitą masę.
  2. Placuszki formuje w dłoniach posmarowanych olejem i smażę na maśle klarowanych w obu stron na złoty kolor.
  3. Serniczki podaje na ciepło, oprószone cukrem pudrem z domowymi konfiturami i owocami. Smacznego!