Placki z kaszy manny
Smaczne, proste w przygotowaniu, świetne zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Podane z ulubionymi dodatkami np. miodem, owocami, domową konfiturą to naprawdę niebo w gębie!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
cup
kaszy manny
(błyskawicznej)
-
1
cup
ciepłego mleka
-
2
jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
-
1
tbsp
cukru
-
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo ulubione dodatki na przykład: miód, owoce, konfitura
Wskazówki
-
Kaszę mannę zalewamy szklanką ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy. Kasza wchłonie mleko i zmiennie.
-
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.
-
Ubite białka mieszamy delikatnie z kaszą i żółtkami.
-
Placuszki smażymy na klarowanym maśle, z obu stron na złoty kolor. Podajemy cieple z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z miodem i truskawkami. Smacznego!