Placki z kaszy manny

Smaczne, proste w przygotowaniu, świetne zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Podane z ulubionymi dodatkami np. miodem, owocami, domową konfiturą to naprawdę niebo w gębie!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 cup kaszy manny (błyskawicznej)
  • 1 cup ciepłego mleka
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 tbsp cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • Dodatkowo ulubione dodatki na przykład: miód, owoce, konfitura
Wskazówki
  1. Kaszę mannę zalewamy szklanką ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy. Kasza wchłonie mleko i zmiennie.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.
  3. Ubite białka mieszamy delikatnie z kaszą i żółtkami.
  4. Placuszki smażymy na klarowanym maśle, z obu stron na złoty kolor. Podajemy cieple z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z miodem i truskawkami. Smacznego!