Placki z dyni

Co powiecie na takie jesienne śniadanko? Placuszki są pyszne :) Polecam!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 200 g purée z dyni
  • 2 tbsp jogurtu naturalnego
  • 3 tbsp cukru
  • 1 1/3 cup mąki pszennej
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier puder, cynamon, powidła np. śliwkowe lub morelowe
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania purée z dyni (użyłam dyni Hokkaido). Dynię kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie blendujemy na gładkie purée (dodałam trochę wody)
  2. Do miski wybijamy jajka, dodajemy olej, purée z dyni, jogurt, cukier i wszystko mieszamy rózgą.
  3. Następnie przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i. wymieszamy dalej do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
  4. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu, aby ładnie się usmażyły w środku. Nakładamy łyżką porcje ciasta i wyrównujemy. Smażymy placek, aż urośnie i się zarumieni, a następnie przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy na papier kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu.
  5. Placki podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem, cynamonem lub z powidłami morelowymi lub śliwkowymi. Smacznego!