Pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Płatki kukurydziane to świetna alternatywa dla klasycznej panierki z bułki tartej.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
3
pojedyńcze filety z kurczaka
-
3
jajka
-
250
g
płatków kukurydzianych bez cukru
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Wskazówki
-
Filety z kurczaka kroimy w poprzek, tak żeby z jednej piersi powstały dwa cienkie kotlety.
-
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
-
Kotlety smażymy na patelni, na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, z każdej strony, na złoty kolor.
Propozycja podania: gotowane ziemniaki i grillowana cukinia