Pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Płatki kukurydziane to świetna alternatywa dla klasycznej panierki z bułki tartej.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 3 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 3 jajka
  • 250 g płatków kukurydzianych bez cukru
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Wskazówki
  1. Filety z kurczaka kroimy w poprzek, tak żeby z jednej piersi powstały dwa cienkie kotlety.
  2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  3. Kotlety smażymy na patelni, na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, z każdej strony, na złoty kolor.
  4. Propozycja podania: gotowane ziemniaki i grillowana cukinia