Naleśnikowe tagliatelle z truskawkami
Dzisiaj mam dla Was przepis na letni obiad. Naleśnikowy makaron z truskawkami, mniam :) czy może być coś lepszego?
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
Ciasto naleśnikowe
-
250
ml
mleka
-
250
ml
wody gazowanej
-
5
jajek
-
2
czubate łyżki czarnego kakao
-
60
ml
oleju rzepakowego
Dodatkowo
-
1
kg
truskawek
-
cukier puder
-
serek waniliowy
Wskazówki
-
Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy olej. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
-
Truskawki blendujemy z cukrem pudrem.
-
Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w paseczki. Przekładamy na talerz.
Naleśnikowy makaron polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy owocami i serkiem waniliowym.
Podajemy od razu. Smacznego!