Naleśniki z serem i truskawkami

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Ciasto
  • 350 g mąki tortowej (ok. 2 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 6 jajek
  • 50 g masła
  • Farsz
  • 500 g truskawek
  • 300 g białego sera
  • 2 tbsp gęstej śmietany
  • 2 tbsp cukru pudru
  • 1 tbsp cukru waniliowego
Wskazówki
  1. Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy roztopione i ostudzone masło. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
  2. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  3. Smarujemy naleśniki serem, posypujemy pokrojonymi truskawkami, zwijamy w rulonik. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!