Naleśniki z serem i truskawkami
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
Ciasto
-
350
g
mąki tortowej
(ok. 2 szklanki)
-
250
ml
mleka
-
250
ml
wody gazowanej
-
6
jajek
-
50
g
masła
Farsz
-
500
g
truskawek
-
300
g
białego sera
-
2
tbsp
gęstej śmietany
-
2
tbsp
cukru pudru
-
1
tbsp
cukru waniliowego
Wskazówki
-
Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy roztopione i ostudzone masło. Dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
-
Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
-
Smarujemy naleśniki serem, posypujemy pokrojonymi truskawkami, zwijamy w rulonik. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!