Krokiety z pieczarkami

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Ciasto naleśnikowe
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 350 g mąki (2 szklanki)
  • 1/2 tbsp soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • Farsz
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Wskazówki
  1. Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy olej i sól. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie robimy farsz.
  2. Obieramy pieczarki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek wyparuje. Na końcu doprawiamy farsz solą i pieprzem.
  3. Na patelni smażymy naleśniki. Nie ma potrzeby dodawania oleju na patelnię, bo jest to składnik ciasta i naleśniki ładnie się smażą.
  4. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do pierwszego wbijamy jajka i ubijamy je widelcem, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Farsz kładziemy na naleśnik i zwijamy — zakładamy boki naleśnika na farsz i zwijamy w rulon. Krokieta panierujemy w jajku i w bułce tartej. Podsmażamy na patelni z olejem z obu stron, aż bułka się zrumieni. Smacznego!
Notatki

Czerwony barszczyk jest idealnym dodatkiem do pieczarkowych krokietów.