Ubijamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą, dodajemy olej i sól. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie robimy farsz.
Obieramy pieczarki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek wyparuje. Na końcu doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Na patelni smażymy naleśniki. Nie ma potrzeby dodawania oleju na patelnię, bo jest to składnik ciasta i naleśniki ładnie się smażą.
Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do pierwszego wbijamy jajka i ubijamy je widelcem, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Farsz kładziemy na naleśnik i zwijamy — zakładamy boki naleśnika na farsz i zwijamy w rulon. Krokieta panierujemy w jajku i w bułce tartej. Podsmażamy na patelni z olejem z obu stron, aż bułka się zrumieni. Smacznego!
Notatki
Czerwony barszczyk jest idealnym dodatkiem do pieczarkowych krokietów.