Kawa Dalgona

Kawa Dalgona  –  mrożona kawa po koreańsku, idealna na gorące dni.
Porcje: 1 yield(s)
Przygotowanie: 5 minut
Przyrządzanie: 5 minut
Czas całkowity: 10 minut
Składniki
  • 2 tbsp cukru
  • 2 tbsp kawy rozpuszczalnej
  • 2 tbsp gorącej wody
  • 200 ml mleka
  • kostki lodu
  • starta czekolada/kakao (do ozdoby)
Wskazówki
  1. Do wysokiego naczynia wlej gorącą wodę, dodaj cukier i kawę rozpuszczalną. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa pianka.
  2. Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu, nalej zimne mleko i na powierzchni mleka za pomocą łyżki ułóż kawową piankę. Możesz ją posypać startą czekoladą lub kakao, ale i bez tego prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie. Smacznego!