Kawa Dalgona
Kawa Dalgona – mrożona kawa po koreańsku, idealna na gorące dni.
Porcje:
1
yield(s)
Przygotowanie:
5
minut
Przyrządzanie:
5
minut
Czas całkowity:
10
minut
Składniki
-
2
tbsp
cukru
-
2
tbsp
kawy rozpuszczalnej
-
2
tbsp
gorącej wody
-
200
ml
mleka
-
kostki lodu
-
starta czekolada/kakao
(do ozdoby)
Wskazówki
-
Do wysokiego naczynia wlej gorącą wodę, dodaj cukier i kawę rozpuszczalną. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa pianka.
-
Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu, nalej zimne mleko i na powierzchni mleka za pomocą łyżki ułóż kawową piankę. Możesz ją posypać startą czekoladą lub kakao, ale i bez tego prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie. Smacznego!