Kaszanka grillowana w cebuli
Kaszanka jest jedną z popularniejszych polskich potraw przyrządzanych na grillu. Przygotowywana bezpośrednio na ruszcie potrafi pękać, dlatego dzisiaj proponuję przepis na grillowaną kaszankę w cebuli.
Porcje:
1
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
45
minut
Składniki
-
4
duże cebule
-
3
kaszanki
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
1/2
kwaśnego jabłka
-
3
tbsp
pikantnego ketchupu
-
1
tsp
majeranku
-
2
tsp
przyprawy grillowej
-
3
małe oscypki
Wskazówki
-
Z nieobranej cebuli ścinamy z góry około 2 cm. Łyżką wydrążamy cebule tak, aby zostały dwie warstwy. Wykrojoną ze środka cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
-
Z kaszanki zdejmujemy osłonkę i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kaszankę do przesmażonej cebuli i chwile smażymy, następnie dodajemy drobno pokrojone jabłko. Farsz doprawiamy, ketchupem, majerankiem i przyprawą grillową.
-
Do farszu dodajemy część startego oscypka. Tak przygotowaną kaszankę umieszczamy w cebulach. Górę posypujemy startym wędzonym serem.
-
Cebule pieczemy na grillu pod przykryciem około 30 minut. Smacznego!