Kaszanka grillowana w cebuli

Kaszanka jest jedną z popularniejszych polskich potraw przyrządzanych na grillu.  Przygotowywana bezpośrednio na ruszcie potrafi pękać, dlatego dzisiaj proponuję przepis na grillowaną kaszankę w cebuli.

Porcje: 1 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 45 minut
Składniki
  • 4 duże cebule
  • 3 kaszanki
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • 3 tbsp pikantnego ketchupu
  • 1 tsp majeranku
  • 2 tsp przyprawy grillowej
  • 3 małe oscypki
Wskazówki
  1. Z nieobranej cebuli ścinamy z góry około 2 cm. Łyżką wydrążamy cebule tak, aby zostały dwie warstwy. Wykrojoną ze środka cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  2. Z kaszanki zdejmujemy osłonkę i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kaszankę do przesmażonej cebuli i chwile smażymy, następnie dodajemy drobno pokrojone jabłko. Farsz doprawiamy, ketchupem, majerankiem i przyprawą grillową.
  3. Do farszu dodajemy część startego oscypka. Tak przygotowaną kaszankę umieszczamy w cebulach. Górę posypujemy startym wędzonym serem.
  4. Cebule pieczemy na grillu pod przykryciem około 30 minut. Smacznego!