Grillowany ser camembert
Co powiesz na grillowany ser camembert? Polecam, zwłaszcza jeżeli wśród zaproszonych osób znajdują się wegetarianie.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Sos czosnkowy
-
4
tbsp
majonezu
-
4
tbsp
jogurtu naturalnego
-
4
ząbki czosnku
-
2
tbsp
świeżych ziół np. natki pietruszki, koperku, bazylii
-
sól, pieprz
Inne składniki
-
4
sery camembert
-
4
kromki chleba tostowego
-
4
garście rukoli
-
sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny
-
orzechy włoskie, suszona żurawina
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania sosu czosnkowo-ziołowego. Do miseczki wkładamy majonez, jogurt, posiekane świeże zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
-
Rukolę skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Kromki chleba tostowego skrapiamy oliwą.
-
Ser camembert grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Ostrożnie przekładamy na drugą stronę, aby skórką nie pękła. W samym czasie przygotowujemy na grillu grzanki.
-
Na talerzu układamy grzankę, na niej kładziemy ser camembert. Całość zasypujemy listkami rukoli, orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Podajemy natychmiast, aby ser był płynny w środku. Smacznego!