Grillowany ser camembert

Co powiesz na grillowany ser camembert? Polecam, zwłaszcza jeżeli wśród zaproszonych osób znajdują się wegetarianie.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Sos czosnkowy
  • 4 tbsp majonezu
  • 4 tbsp jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 tbsp świeżych ziół np. natki pietruszki, koperku, bazylii
  • sól, pieprz
  • Inne składniki
  • 4 sery camembert
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 garście rukoli
  • sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny
  • orzechy włoskie, suszona żurawina
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu czosnkowo-ziołowego. Do miseczki wkładamy majonez, jogurt, posiekane świeże zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
  2. Rukolę skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Kromki chleba tostowego skrapiamy oliwą.
  3. Ser camembert grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Ostrożnie przekładamy na drugą stronę, aby skórką nie pękła. W samym czasie przygotowujemy na grillu grzanki.
  4. Na talerzu układamy grzankę, na niej kładziemy ser camembert. Całość zasypujemy listkami rukoli, orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Podajemy natychmiast, aby ser był płynny w środku. Smacznego!