Grillowane cukinie z farszem serowo mięsnym

Przepyszna faszerowana cukinia z farszem serowo mięsnym, znakomita do przygotowania na grillu lub w piekarniku.
Porcje: 4 yield(s)
Składniki
  • 2 tbsp oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała posiekana papryczka chili
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 180 g serka topionego
  • sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka
  • Dodatkowo: żółta papryka, żółte pomidorki koktajlowe i świeża kolendra
Wskazówki
  1. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i mięso mielone. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy serek topiony. Mieszamy, aż ser się rozpuści.
  2. Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy, smarujemy oliwą i solimy. Do każdej połówki nakładamy farsz mięsno serowy. Dodajemy kawałki żółtej papryki i połówki żółtych pomidorków koktajlowych. Układamy cukinie na ruszcie skórką do dołu i grillujemy około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!