Grecka ze słoika

Lunch do pracy :)
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Składniki
    Sos winegret
  • 3 tbsp soku z cytryny
  • 9 tsp oliwy extra vergine
  • 1 tbsp suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • Składniki sałatki
  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 125 g pomidorki koktajlowe truskawkowe
  • 100 g fety
  • 1 czerwona cebula
  • 20 czarnych oliwek
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na sos wkładamy do słoiczka. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Sos rozlewamy do dwóch słoików w których będziemy układać warstwowo warzywa.
  2. Ogórki nie obieramy ze skórki, kroimy w "spaghetti" temperówką do warzyw, jeżeli nie macie pokrójcie w półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, fetę w kostkę, czerwoną cebulkę w piórka.
  3. Warzywa układamy w słoiku w następującej kolejności: ogórek, pomidorki, feta, cebula i oliwki. Przed podaniem delikatnie mieszamy przekręcając słoikiem. Sałatka smakuje świetnie z podpłomykiem lub czosnkową bułeczką. Smacznego!