Grecka ze słoika
Lunch do pracy :)
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Składniki
Sos winegret
-
3
tbsp
soku z cytryny
-
9
tsp
oliwy extra vergine
-
1
tbsp
suszonego oregano
-
sól, pieprz
Składniki sałatki
-
1
długi ogórek szklarniowy
-
125
g
pomidorki koktajlowe truskawkowe
-
100
g
fety
-
1
czerwona cebula
-
20
czarnych oliwek
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na sos wkładamy do słoiczka. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Sos rozlewamy do dwóch słoików w których będziemy układać warstwowo warzywa.
-
Ogórki nie obieramy ze skórki, kroimy w "spaghetti" temperówką do warzyw, jeżeli nie macie pokrójcie w półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, fetę w kostkę, czerwoną cebulkę w piórka.
-
Warzywa układamy w słoiku w następującej kolejności: ogórek, pomidorki, feta, cebula i oliwki. Przed podaniem delikatnie mieszamy przekręcając słoikiem. Sałatka smakuje świetnie z podpłomykiem lub czosnkową bułeczką. Smacznego!