Frankfurterki po góralsku z domowym sosem 1000 wysp
Nadziewane frankfurterki to świetna alternatywa dla grillowanych kiełbasek. Polskie dodatki takie jak ogórek kiszony i oscypek świetnie do tego pasują, a domowej robot sos 1000 wysp dopełni wszystkiego. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni z tej wariacji!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
8
frankfurterek
-
3
małe oscypki
-
2
ogórki kiszone
-
8
cieniutkich plasterków boczku wędzonego
-
przyprawa do grilla
Sos 1000 wysp
-
1/2
szklanki majonezu
-
4
tbsp
pikantnego ketchupu
-
4
krople sosu tabasco
(opcjonalnie)
-
4
tbsp
marynaty octowej z ogórków pikli
-
2
ogórki korniszony
-
1
jajko ugotowane na twardo
-
1/2
cebuli
-
2
ząbki czosnku
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowaniu sosu. Majonez mieszamy z ketchupem i marynatą spod pikli. Dodajemy posiekane drobno ogórki, cebulę, jajko i czosnek. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. (Jeżeli chcecie, aby sos był bardziej pikantny dodajcie kilka kropel tabasco).
-
Kiełbaski nacinamy wzdłuż do połowy. W nacięcie wkładamy kawałki sera i ogórka kiszonego. Kiełbaski zawijamy w cienkie plastry boczku i oprószamy przyprawą do grilla. Frankfurterki grillujemy na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut, obracamy co jakiś czas, aby były rumiane i chrupiące.
-
Frankfurterki podajemy z domowym sosem 1000 wysp i pieczywem. Smacznego!