Frankfurterki po góralsku z domowym sosem 1000 wysp

Nadziewane frankfurterki to świetna alternatywa dla grillowanych kiełbasek. Polskie dodatki takie jak ogórek kiszony i oscypek świetnie do tego pasują, a domowej robot sos 1000 wysp dopełni wszystkiego. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni z tej wariacji!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 8 frankfurterek
  • 3 małe oscypki
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 cieniutkich plasterków boczku wędzonego
  • przyprawa do grilla
  • Sos 1000 wysp
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 4 tbsp pikantnego ketchupu
  • 4 krople sosu tabasco (opcjonalnie)
  • 4 tbsp marynaty octowej z ogórków pikli
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowaniu sosu. Majonez mieszamy z ketchupem i marynatą spod pikli. Dodajemy posiekane drobno ogórki, cebulę, jajko i czosnek. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. (Jeżeli chcecie, aby sos był bardziej pikantny dodajcie kilka kropel tabasco).
  2. Kiełbaski nacinamy wzdłuż do połowy. W nacięcie wkładamy kawałki sera i ogórka kiszonego. Kiełbaski zawijamy w cienkie plastry boczku i oprószamy przyprawą do grilla. Frankfurterki grillujemy na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut, obracamy co jakiś czas, aby były rumiane i chrupiące.
  3. Frankfurterki podajemy z domowym sosem 1000 wysp i pieczywem. Smacznego!