Duszony kurczak z tymiankiem
Zainspiruj się moim pomysłem na prosty obiad! Przygotuj kurczaka pachnącego tymianku i podaj go z ulubionymi dodatkami.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Składniki
-
6
podudzi z kurczaka
-
2
tbsp
oleju
-
przyprawa do kurczaka, granulowany czosnek, suszona pietruszka,
-
świeży tymianek
-
ziele angielskie i listek laurowy
-
1
cebula
-
1/2
l
bulion
-
1
tbsp
mąki pszennej
(+ woda)
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Kurczaka marynujemy w oleju i przyprawach, a następnie podsmażamy na złoto na głębokiej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, świeży tymianek, ziele angielskie, listek laurowy i dalej smażymy, aż cebula się zeszkli.
-
Mięso zalewamy bulionem i dusimy około 50 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie zagęszczamy sos dodając wodę wymieszaną z mąką. Sos doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwile gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z ziemiankami, mizerią i fasolką szparagową, Smacznego!