Duszony kurczak z tymiankiem

Zainspiruj się moim pomysłem na prosty obiad! Przygotuj kurczaka pachnącego tymianku i podaj go z ulubionymi dodatkami.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 tbsp oleju
  • przyprawa do kurczaka, granulowany czosnek, suszona pietruszka,
  • świeży tymianek
  • ziele angielskie i listek laurowy
  • 1 cebula
  • 1/2 l bulion
  • 1 tbsp mąki pszennej (+ woda)
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Kurczaka marynujemy w oleju i przyprawach, a następnie podsmażamy na złoto na głębokiej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, świeży tymianek, ziele angielskie, listek laurowy i dalej smażymy, aż cebula się zeszkli.
  2. Mięso zalewamy bulionem i dusimy około 50 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie zagęszczamy sos dodając wodę wymieszaną z mąką. Sos doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwile gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z ziemiankami, mizerią i fasolką szparagową, Smacznego!