Deser z kaki
Owoc ten występuje pod wieloma nazwami, głównie persymona, czasami hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, chińska śliwka, ale w Polsce najpowszechniej używana jest nazwa kaki.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Składniki
-
3
owoce kaki
-
400
g
jogurtu naturalnego typu greckiego
-
miód
(do smaku)
-
6
tbsp
ekspandowanej komosy ryżowej
(quinoa)
-
6
tbsp
musli lub granoli
-
listki miety
(do ozdoby)
Wskazówki
-
Owoce kaki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.
-
Jogurt grecki słodzimy do smaku miodem.
-
Do pucharków w których będziemy serwować deser wkładamy następujące warstwy: musli, jogurt, mus z kaki, komosa ryżowa, jogurt i mus. Ozdabiamy listkiem mięty. Smacznego!