Deser z kaki

Owoc ten występuje pod wieloma nazwami, głównie persymona, czasami hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, chińska śliwka, ale w Polsce najpowszechniej używana jest nazwa kaki.
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Składniki
  • 3 owoce kaki
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • miód (do smaku)
  • 6 tbsp ekspandowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 6 tbsp musli lub granoli
  • listki miety (do ozdoby)
Wskazówki
  1. Owoce kaki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.
  2. Jogurt grecki słodzimy do smaku miodem.
  3. Do pucharków w których będziemy serwować deser wkładamy następujące warstwy: musli, jogurt, mus z kaki, komosa ryżowa, jogurt i mus. Ozdabiamy listkiem mięty. Smacznego!