Deser karmelowy a’la tiramisu
Deser z biszkoptów przełożonych masą z serkiem mascarpone. Wyglądem przypomina tiramisu, ale ma swoje tajne składniki. Sprawdź przepis!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
12
podłużnych biszkoptów
-
100
ml
espresso
-
50
ml
likieru Sheridan
-
250
g
mascarpone karmelowe
-
3
jajka
(oddzielone żółtka od białek)
-
3
tbsp
cukru
-
100
g
gorzkiej czekolady startej na wiórki
-
kakao do posypania
Wskazówki
-
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając, aż powstanie gładki krem. Biszkopty łamiemy na pół. Zimne espresso łączymy z likierem.
-
Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków, następnie krem, wiórki czekoladowe i powtarzamy wszystkie warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch posypujemy kakao. Deser wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!