Deser karmelowy a’la tiramisu

Deser z biszkoptów przełożonych masą z serkiem mascarpone. Wyglądem przypomina tiramisu, ale ma swoje tajne składniki. Sprawdź przepis!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml espresso
  • 50 ml likieru Sheridan
  • 250 g mascarpone karmelowe
  • 3 jajka (oddzielone żółtka od białek)
  • 3 tbsp cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na wiórki
  • kakao do posypania
Wskazówki
  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając, aż powstanie gładki krem. Biszkopty łamiemy na pół. Zimne espresso łączymy z likierem.
  2. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków, następnie krem, wiórki czekoladowe i powtarzamy wszystkie warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch posypujemy kakao. Deser wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!