Ciasto z jagodami bez pieczenia
Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Letnie smaki: masa śmietanowo-jogurtowa i mnóstwo jagodowych owoców.
Mniam :)
Porcje:
1
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
241
minut
Czas całkowity:
301
minut
Składniki
-
200
g
podłużnych biszkoptów
-
1/2
cup
mleka
-
400
ml
śmietany 30%
-
200
ml
jogurtu naturalnego gęstego
-
4
tbsp
cukru pudru
-
2
przezroczyste galaretki
(+ 800 ml wody)
-
3
tbsp
żelatyny
(+ 1/4 szklanki wody)
-
200
g
jagód
-
Mix owoców jagodowych: jagody, borówki, jeżyny, maliny
Wskazówki
-
Dwie przezroczyste galaretki zalewamy 800 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy.
-
Prostokątną blaszkę wykładamy papierem. Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie formy.
-
W misie miksera umieszczamy śmietankę dodajemy cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo jogurt i zblendowane jagody. Na koniec wlewamy przestudzoną płynną żelatynę. Krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.
-
Krem jagodowy wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Kiedy przezroczysta zaczyna tężeć wylewamy ją na masę i układamy owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!