Ciasto z jagodami bez pieczenia

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Letnie smaki: masa śmietanowo-jogurtowa i mnóstwo jagodowych owoców. Mniam :)
Porcje: 1 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 241 minut
Czas całkowity: 301 minut
Składniki
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1/2 cup mleka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 tbsp cukru pudru
  • 2 przezroczyste galaretki (+ 800 ml wody)
  • 3 tbsp żelatyny (+ 1/4 szklanki wody)
  • 200 g jagód
  • Mix owoców jagodowych: jagody, borówki, jeżyny, maliny
Wskazówki
  1. Dwie przezroczyste galaretki zalewamy 800 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy.
  2. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem. Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie formy.
  3. W misie miksera umieszczamy śmietankę dodajemy cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo jogurt i zblendowane jagody. Na koniec wlewamy przestudzoną płynną żelatynę. Krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.
  4. Krem jagodowy wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Kiedy przezroczysta zaczyna tężeć wylewamy ją na masę i układamy owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!