Borówkowa pianka
Łatwy do przygotowania i smaczny deser, który zadowoli nie tylko dzieci. Sprawdź przepis!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
-
2
galaretki o smaku borówkowym
-
300
g
borówek
-
330
ml
śmietany 30%
-
1
tabliczka białej czekolady
(100g)
-
9
podłużnych biszkoptów
Wskazówki
-
Pierwszą galaretkę zalewamy 300 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy. Formę tzw. keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy borówki i zalewamy wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
-
Drugą galaretkę zalewamy 200 ml wrzącej wody i mieszamy, dodajemy połamaną białą czekoladę, czekamy chwilę aż zmięknie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę z białą czekoladą.
-
Piankę wylewamy na zastygniętą galaretkę z borówkami. Od razu na piance układamy biszkopty. Całość zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto wykładamy na talerz, usuwamy folię i ozdabiamy, ja użyłam do tego małych bezików, borówek i listków mięty. Smacznego!