Borówkowa pianka

Łatwy do przygotowania i smaczny deser, który zadowoli nie tylko dzieci. Sprawdź przepis!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
  • 2 galaretki o smaku borówkowym
  • 300 g borówek
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 9 podłużnych biszkoptów
Wskazówki
  1. Pierwszą galaretkę zalewamy 300 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy. Formę tzw. keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy borówki i zalewamy wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  2. Drugą galaretkę zalewamy 200 ml wrzącej wody i mieszamy, dodajemy połamaną białą czekoladę, czekamy chwilę aż zmięknie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę z białą czekoladą.
  3. Piankę wylewamy na zastygniętą galaretkę z borówkami. Od razu na piance układamy biszkopty. Całość zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto wykładamy na talerz, usuwamy folię i ozdabiamy, ja użyłam do tego małych bezików, borówek i listków mięty. Smacznego!