A’la szakszuka

Śniadanie z patelni, polecam :)
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 1 cebula
  • 3 śląskie kiełbaski
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1 tbsp oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1/2 tsp ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • szczypiorek (do ozdoby)
  • 3 jajka
Wskazówki
  1. Cebulę drobno siekamy, a kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju rzepakowym.
  2. Następnie kroimy w kosteczkę paprykę i dodajemy na patelnię. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i także dodajemy na patelnię do innych składników. Doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Smażymy do czasu, aż sok z pomidora odparuje z patelni.
  3. Na patelni robimy 3 wgłębienia, do których wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!