A’la szakszuka
Śniadanie z patelni, polecam :)
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
1
cebula
-
3
śląskie kiełbaski
-
1/2
żółtej papryki
-
1/2
cukinii
-
1
tbsp
oliwy z oliwek
-
1
duży pomidor malinowy
-
1/2
tsp
ostrej papryki
-
sól, pieprz
-
szczypiorek
(do ozdoby)
-
3
jajka
Wskazówki
-
Cebulę drobno siekamy, a kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju rzepakowym.
-
Następnie kroimy w kosteczkę paprykę i dodajemy na patelnię. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i także dodajemy na patelnię do innych składników. Doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Smażymy do czasu, aż sok z pomidora odparuje z patelni.
-
Na patelni robimy 3 wgłębienia, do których wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!